marți, 12 februarie 2013

Your opinion matters! #1

     Daca tot este vorba de un blog si de un ''spatiu virtual '' in care ne putem scrie gandurile si ideile , ma gandeam sa facem o dezbatere iar de aceasta data cei mai importanti sunteti voi . Daca tot  este vorba despre un blog care promoveaza si ''vorbeste'' despre carti si despre dragostea fata  de acestea , ma gandeam sa ne exprimam parerile in legatura cu cartile care ne sunt date la scoala . Mai jos am sa pun cateva intrebari legate de ceea ce credeti voi despre orele de la scoala , ore la care  trebuie sa ne formam apetitul pentru citit .

1)  Daca ati fi profesori , ce carti le-ati recomanda elevilor ?
2)  Cititi cu placere cartile recomandate de profesori/ cartile din programa ?
3) Ce carti ati dori sa faca parte din programa scolara , carti care merita citite.
4) Dintre autorii ''invatati'' la scoala va place unul in mod deosebit ?
5) Aveti  un autor  roman preferat ?
6) Daca ar exista ore speciale pentru citit carti la scoala , cum ati vrea sa decurga acestea?


   Asteptam opiniile si parerile voastre in comentarii :) Enjoy !

4 comentarii:

Bianca spunea...

1)Ei bine,depinde de numărul clasei.Elevilor de clasa a 9-a - a 10-a,le-aş da cărţi precum : Moromeţii de Marin Preda,Romanul adolescentului miop şi alte cărţi scrise de Mircea Eliade (Domnişoara Christina,Şarpele,La ţigănci,În curte la Dionis ),şi alte lecturi obligatorii.De asemenea,le-aş da piese de teatru ,străine în special.Cât despre cei din clasele XI-XII,presupun că le-aş da romane mai greoaie,psihologice străine.Iar dacă aş cunoaşte planurile de viitor şi plăcerile elevilor le-aş recomanda cărţi care i-ar informa şi delecta în acelaşi timp.De exemplu,dacă un elev mi-ar spune că doreşte să urmeze Dreptul,atunci i-aş recomanda cărţi de John Grisham.
2)În mare pare,da.Nu toate,recunosc.Dar consider că sunt necesare.Nu se poate să citeşti o sumedenie de cărţi,iar printre acestea să nu se afle câteva româneşti.
3)Desigur că mi-ar plăcea să fie cărţi precum "Academia Vampirilor" ,dar ştiu că nu e posibil.Şi nu mă deranjează lucrul acesta deoarece nu o consider foarte educativă.Consider că lecturile pe care le avem în momentul de faţă sunt destul de ok .
4)Da,Mircea Eliade.L-am descoperit prin clasa a 6-a şi de atunci nu m-am mai săturat de cărţile lui.Sunt foarte bune!Pentru mine ,îi întrece pe Sadoveanu,Călinescu,Preda şi alţii.
5)Da,Mircea Eliade.
6)Oh,super întrebare!Ei bine,mie mi-ar plăcea mai mult să se numească "cursuri suplimentare".Adică,nu cred că toată lumea are ce căuta acolo.Cred că mi-ar plăcea să citim pasaje din cartea respectivă,citate care ne plac şi să ne recomandăm cărţi reciproc.Ar fi o idee genială!

Duduş spunea...

1) Nu pot fi ipocrita si sa spun ca as scoate cartile vechi, pentru ca da unele au o aroma aparte, insa i-as indruma sa citeasca mai multe carti psihologice si poezii ale contemporanilor. Sunt de parere ca noii scriitori au ceva de spus si ca elevi ar fi mult mai incantati daca ar trebui sa citeasca ceva actual.
2) Sincer nu. Am o mare problema cu cartile care imi sunt impuse si asa ajung mereu sa ma poticnesc pe la jumatate.
3) Exuvii si poeziile lui Cartarescu. Au ceva proaspat ce copiilor s-ar putea sa le placa.
4) Camil Petrescu
5) Camil Petrescu, insa si aici este un cerc vicios.
6) Intr-o liniste deplina, in separeuri (nu pot citi cand am alti oameni in jur) si cu ceva relaxant ca muzica de fundal, nimic foarte tare. A da, si cateva lumanarele simpatica parfumate, sigur as adora sa citesc intr-un atfel de mediu

Naga spunea...

1) Daca ati fi profesori , ce carti le-ati recomanda elevilor ?
Dupa cum a spus si Bia, conteaza mult in ce clasa ar fi elevii. In ansamblu, le-as recomanda fiecare carte scrisa de Paulo Coelho, Stephen King, operele de Edgar Allan Poe, Mircea Eliade (in special 'Les Trois Graces' si 'Tinerete fara de tinerete' de la el), Jane Austen (Mandrie si Prejudecata, Emma...). Sa nu uitam de 'Portretul lui Dorian Grey' de Oscar Wilde care este o lectura incredibila.

2) Cititi cu placere cartile recomandate de profesori/ cartile din programa ?
Depinde de carti. Sunt unele care nu mi-au placut catusi de putin (Enigma Otiliei, Ion), si unele de care chiar m-am bucurat sa aflu si sa citesc ('Suflete tari', 'Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi', 'De la noi la Cladova' de care inca imi amintesc cu drag, scrisa de Gala Galaction).

3) Ce carti ati dori sa faca parte din programa scolara , carti care merita citite.
Cam toate precizate la intrebarea 1 :)

4) Dintre autorii ''invatati'' la scoala va place unul in mod deosebit ?
Eminescu si Eliade ar fi cei care imi plac in mod deosebit.

5) Aveti un autor roman preferat ?
Imi plac multi autori, nu pot alege unul singur, insa o opera preferata am si anume 'Brida' de Paulo Coelho. A fost cartea care mi-a schimbat modul de a vedea cartile, eu pana atunci citind numai lecturile pentru scoala si nimic altceva. Cum nu prea imi placeau acele lecturi, aveam impresia ca toate operele sunt la fel si intr-o zi am dat peste 'Brida' si m-am indragostit complet de aceasta carte.

6) Daca ar exista ore speciale pentru citit carti la scoala , cum ati vrea sa decurga acestea?
Am avut asa ceva, dintr-a 9-a pana intr-a 11-a. Numeam acele ore 'Carticica de pe noptiera'. Fiecare aducea ce carte dorea si in acea ora, citeam fiecare ce adusesem - in gand, nu in gura mare :)) - (asa am descoperit 'Brida', un coleg adusese aceasta carte, mi-a suras coperta si descrierea de pe spatele cartii si am zis de ce sa nu o citesc?).

Alexandra C spunea...

1. Nu zic că trebuie scoase din programă toate cărțile vechi. Dar trebuie și ceva actual. Propunerile mele: Cireșarii, Elevul Dima dintr-a șaptea, Divergent *nu puteam să nu menționez*, Jane Austen, Sherlock Holmes și tooaaaate celelalte preferințe ale mele în materie de cărți.
2. Nu toate. Unele au regionalisme și arhaisme de-ți vine să-ți dai cu cartea-n cap. De exmplu, din Sadoveanu. Înțelege cineva ceva? Nope. Alt exemplu. Alexandru Lăpușneanul. Eu cred că toți care au fost puși să citească tâmpenia aia au avut suflețelul chinuit pentru cel puțin 10 ore în care încearcă să dezlege hieroglifele a la Negruzzi.
3. Păi, sunt o groază. De regulă, cărțile care mi-au intrat la inimioară. În categoria asta intră 80% din tot ce-am citit până acum. Așa că ar fi destul material.
4. Eu ridic mânuța pentru Dimitrie Cantemir și Mihail Drumeș.
5.Mihail Drumeș
6. Cam ca la bibliotecă. Liniște totală. O dată pe săptămână să fie citită câte o carte. Ceea ce rămâne de citit din cartea respectivă să fie considerată "temă". Și dacă numărul de elevi s-ar împărți în mod egal în 2, 3 sau 4. Câte o carte pe fiecare grup. În săptămâna ce urmează, ar fi dezbătute impresii și reamintite câteva pasaje. De asemenea, ar fi discutate citate. Pe urmă, fiecare își alege: dacă vrea sau nu să citească ceea ce a citit și alt grup. Dacă nu, vine cu o carte nouă, o propunere nouă. Grupul său ar citi-o pe aceea și tot așa...
Ar fi genial.

Trimiteți un comentariu